Nasıl kolay para biriktirilir ve iyi yatırım yapılır?

Nasıl kolay para biriktirilir ve iyi yatırım yapılır?

Çok param olsun istiyorum” pek çoğumuzun hayali. Kimimiz lüks yaşamak için çok para isterken, kimimiz de emeklilikte rahat etmek için ya da aylık gelir sıkıntısı çekmemek için çok para istiyor… Tüm bu hayallere kavuşmak için nasıl kolay para biriktirilir ve para asıl değerlendirilir konularını iyi bilmek lazım. Türkiye’de yapılacak en iyi yatırım konusunu uzmanlarımız sizin için araştırdı. İşte bizim denediğimiz ve başarılı sonuç aldığımız gerçek tavsiyelerle parayı çoğaltmanın yolları…

En iyi yatırım nasıl yapılır?

Kısa yoldan para kazanma hayaliyle ilgili uyarımızı yaptık. Bu satırları okumaya devam ediyorsanız en uygun, akıllı yatırım nasıl yapılır konusunda ilgilisiniz demektir, tebrikler! 😉

Gerçek hayatta bizlerin de uyguladığı, kendimizi zorlamadan ama istikrarlı şekilde uygulayarak para kazanmamızı sağlayan kolay ve iyi yatırım tavsiyelerimiz şöyle:

Yatırım nasıl yapılır 2020 rehberi

1) İdeal zamanı beklemeyin, hemen şimdi başlayın

Yatırım yapmak için ideal zaman yoktur!

Maaşım hele bir artsın… Annemlerden beklediğim para gelsin… Şu evin borcu bitsin… Krediyi kapatayım… Zaten kaç kuruş kazanıyorum ki… Bunların hepsinde haklı olabilirsiniz. Ama yatırım yapmak söz konusuysa bunların bahane olduğunu unutmayın.

Yatırım yapmaya hemen bugün başlayın.

2) Tasarruf edin 

Yatırım yapabilmek için öncelikle elinizde para olması lazım. 🙂 Eskilerin deyişiyle “kenarda 3 kuruş para” olmalı ki yatırım yaparak bunu 5 kuruşa çıkaralım. 💸

Paranızın kıymetini bilin, harcarken iki kere düşünün. 🌟

Tutumluluk tavsiyesi, pinti olun, hiç para harcamayın demek değil elbette. Ancak harcamalarınızı kontrollü yapabilirsiniz.

Tasarrruflu olup para biriktirmek konusunda 10 maddelik tasarruf tavsiyelerimizi mutlaka okuyun.

3) Düzenli para biriktirin

Mutlaka ama mutlaka para biriktirme hedefiniz olsun. Ama çok ama az.

Geliriniz az olabilir, harcamalarınız çok olabilir, hatta borcunuz olabilir… Koşullar ne olursa olsun, çok küçük paralar bile olsa düzenli olarak kenara para koyun.

Önemli olan ne kadar biriktirdiğiniz değil, biriktirme alışkanlığı yaratmanız.

Küçük çaplı yatırım nasıl yapılır diyorsanız, bu küçücük de olsa para biriktirmekle başlar. Günlük 1 lira bile olsa kenara para koyma hedefiniz olsun. Evinizde bir kavanozu ya da kutuyu kumbara yaparak hemen bugün para biriktirmeye başlayın.

Her ay ne kadar para biriktirdiğinizi mutlaka not alın, bir kenara yazın. Her senenin başında o sene ne kadar para biriktireceğinize dair bir de hedefiniz olsun.

Örneğin 2020 Ağustos ayında hedefim her gün bir lirayı kenara koyup, ay sonunda 31 lira biriktireceğim demek bile önemli bir hedeftir. Her gün 1 lira, her ay 31 lira biriktirip bu parayı her ay, aylık olarak banka faizine yatırırsanız bir yılda net 383 lira para biriktirmiş olursunuz (yıllık brüt faizi yüzde 6.5 kabul edersek).

Günde 10 lira ile ayda 310 lira biriktirebilirsiniz. Böylece sadece bir yılda yaklaşık 4 bin lira para tasarruf edersenizi!

Neden paramın bereketi yok diyorsanız, tasarruf yapmadığınız için olma ihtimali yüksek. Unutmayın, biriken paranın bereketi artar.

4) Biriktirdiğiniz parayı yatırıma yönlendirin

Parayı boşa harcamayıp biriktirmek ile doğru bir başlangıç yaptınız! Parayı elde tuttuktan sonraki adımsa parayı boşta tutmamak.

Niye parayı boşta tutmamalı? Parayı güneş altında kalan kardan adam gibi eriten bir şey var: enflasyon. Yani fiyat artışı.

Bin lira paranız olduğunu ve evde yastık altında tuttuğunuzu varsayın. O sene fiyat artış oranı yüzde 15 olursa, paranızın fiziken bin lira olmaya devam etse de satın alma gücü yani gerçek değeri artık yüzde 15 eksiktir. Yani paranız bin liradan, 750 liraya düşmüş demektir.

Bu durumda hem paranızı korumak hem de üstüne ilave para kazanmak için kazançlı yatırım nasıl yapılır sorusuna kafa yormanız lazım.

Yatırım yapma yolları nedir, yatırım nasıl yapabilirim diyorsanız önemli yatırım araçları için hazırladığımız hangi yatırım aracına nasıl yatırım yapılır rehberlerimizi okumanızı tavsiye ediyoruz:

5) Yatırım stratejiniz olsun

Yatırım yapmak, parayı boşta bırakmamak güzel. Ama daha güzeli, bir plan çerçevesinde yatırım yapmak. Çünkü biriken para nasıl değerlendirilir sorusunun yanıtı akıllı yatırımdır.

Paranız çok az da olsa yatırım stratejinizi oluşturmak için düşünün, okuyun, araştırın ve bilenlere danışın.

Yatırım stratejisi ile yatırım yapmak hem yatırım disiplininizi artıracak hem de kriz gibi zor anlarda panik halinde karar almanızın önüne geçecek.

Peki ama yatırım stratejisi nedir, nasıl oluşturulur?

Yatırım stratejisi, hangi koşullarda hangi yatırım aracına yatırım yapacağınızı ve ne zaman o yatırımdan çıkacağınızı bilmeniz demektir.

Yatırımınızın stratejisi, ne için yatırım yaptığınıza göre değişir. Emeklilikte rahat etmek ya da ev almak gibi uzun soluklu hedefler için para biriktiriyorsanız yatırım stratejiniz de daha uzun vadeli olmalı.

Para biriktirmek için amacınız ne olursa olsun genel yatırım stratejisi önerilerimiz şunlar:

  • Kendinizi tanıyın! Nasıl hepimizin farklı bir kişiliği varsa, yatırım tercihlerimizin de farklı olması gayet normal. Kendinize uygun yatırımlara odaklanın. Stresten hoşlanmayan, garantici bir insansanız borsa gibi yüksek riskli yatırımlara girişmeyin.
  • Uzun vadeli düşünün. Yatırım yaparken çok kısa vadeli ya da anlık kazançlar, genellikle hüsranla sonuçlanır.
  • En iyi yatırım en basit yatırımdır. Bilmediğiniz, anlamadığınız bir alana yatırım yapmayın! Arkadaşın arkadaşı söyledi borsa uçacakmış. Eniştenin bacanağı anlattı bilmem nerede ev fiyatları katlanacakmış. Bu tür tavsiyelerin sunduğu yüksek kazanç iştah açıcı. Ama bu tür yorumların sonu büyük olasılıkla beklendiği gibi çıkmaz. Anlamadığınız, fiyatının nasıl değiştiğini bilmediğiniz bir yatırım aracından uzak durun.
  • Ne zaman kârı alıp çıkacağınızı bilin. Bir yatırım yaparken kaç liradan alacağınızı, kaç lira olduğunda satacağınızı belirlemeye çalışın. Bu piyas rüzgarına kapılmanızı biraz da olsa engeller.
  • Yatırımlarınızı takip edin! Yaptığınız yatırımları kaçtan, ne zaman yaptığınız gibi bilgileri kaydedin. Düzenli aralıklarla yatırımınızın durumunu kontrol edin. Yatırımınız sahipsiz kalmasın.

6) Yatırım riskini dağıtın

Paranız çok ya da az olsun, gidip de tüm paranızla tek bir şeye yatırım yapmayın. Eğer o tek yatırımın fiyatı çakılırsa, sizi mahveder.

Sadece farklı alanlara yatırım yapmakla da kalmayın. İyi bir yatırım nasıl yapılır derseniz, fiyatı genellikle ters yönlü hareket eden yatırımlarla riski dağıtabilirsiniz. Risk dağılınca, olası kazancınız da tabii biraz düşecektir ama risk alıp stres olmaktan daha iyidir.

Farklı konularda yatırımlar nasıl yapılır diyorsanız yatırım türlerini anlattığımız yazımızı tavsiye ederiz. Ayrıca 1996’dan günümüze yatırım araçlarının ne kazandırdığını incelediğimiz hangi yatırım kazandırır yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

Yatırım sepeti nasıl yapılır diyorsanız öncelikle farklı yatırım araçlarını okuyup, fiyatlarının nasıl değiştiğini anlamaya çalışın.

7) Huzurunuzu kaybetmeyin! ⚠️

Eğer bir yatırım huzurunuzu kaçırıyorsa, ondan uzak durun. Yatırım yapmak çok önemli ve faydalı. Ama aşırı stres getiren yatırımlar, hayatınızdan sağlığınız gibi bir daha yerine koyamayacağınız şeyleri götürebilir!

Unutmayın; mantıklı yatırım nasıl yapılır sorusu sizin mantığınıza bağlıdır. Aklınıza, kalbinize yatmayan yatırımı yapmayın.

Hiç bir yatırım getirisi huzurunuzdan, mutluluğunuzdan önemli değildir.

Herkese bol tasarruflu, birikimli ve bereketli kazançlar diliyoruz! 🍀❤🍀

Güncelleme tarihi: 16 Kasım 2020.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed