Hayat pahalılığı karşısında ek gelir kaynakları daha da önemli hale geldi. Üstelik bu ek gelirler sadece geçinmek için değil, geleceğimiz için daha çok tasarruf yapabilmek açısından da kıymetli. Bu noktada pasif gelir dediğimiz gelir kaynakları öne çıkıyor. İşte pratik ve güncel pasif gelir yöntemleri:
Yazı İçeriği
Pasif gelir nedir?
Pasif gelir ne demek diye bakacak olursak; pasif gelir, kişinin özel bir çaba harcamadan elde ettiği gelir demektir.
Bir gelirin pasif gelir olarak sayılması için kişinin çalışması yani doğrudan emek harcamadan para kazanıyor olması gerekir. Ama pasif geliri gökten gelen para olarak da düşünmemek gerekir. 😎 Pasif gelir kazandıracak şeyler, genellikle öncesinde uzun vadeli yatırımlar ya da çalışmalar gerektirir.
Pasif gelir yöntemleri
Pasif gelir elde etme yöntemleri kişiden kişiye ve imkanlara göre değişir. Üstelik pasif gelir elde etmek için, birçok farklı yatırım seçeneği bulunmaktadır. Bakalım yaygın pasif gelir örnekleri nelermiş; bunlar sana pasif gelir yöntemleri hakkında fikir verebilir:
1) Hisse senedi temettüsü
Borsadan hisse senedi aldın diyelim. Eğer hissenin ait olduğu şirket uzun soluklu kârlı bir şirketse düzenli bir şekilde kâr dağıtımı yapabilir. İşte hisse sahiplerine dağıtılan bu kâra temettü denir.
Alınacak temettü miktarı şirketin kârının büyüklüğüne ve elinde ne kadar çok hisse senedi olduğuna göre değişir. Borsaya nasıl girilir?
2) Kupon faizi
Türk lirası ya da döviz esaslı devlet tahvillerinden alırsan, bu tahvillerin düzenli kupon denilen faiz ödemesi senin için harika bir pasif gelir kaynağı olabilir.
Uzun süreli ihtiyacın olmayacak para ile yine uzun vadeli tahviller alarak, düzenli faiz kazancı yani pasif gelir elde edebilirsin. Devlet tahvili ve özel sektör tahvil rehberlerimizden nasıl kupon faizi kazanılabileceğini okuyabilirsin.
Dolar, euro bazında pasif gelir elde etmek için ise Eurobond yatırımı nasıl yapılır yazımızı öneririz.
3) Banka faizi
Kupon faizi gibi düzenli gelir veren bir diğer faiz aracı da banka mevduatıdır.
Özellikle enflasyon yüksekken ana paranın erimesi sıkıntısı olsa da eğer risksiz pasif gelir arıyorsan, banka mevduat faizi önemli bir pasif gelir seçeneğidir. Banka faizi rehberi.
Eğer yukarıdaki finansal yatırım araçlarıyla uğraşmayayım ya da helal pasif gelir örnekleri neler diyorsan, listenin kalanı tam sana göre:
4) Kira geliri
Kira geliri, malum en eski pasif gelir yöntemi. 😀 Ev ya da işyeri satın alıp kiraya verebilirsin.
Böylelikle alacağın kira, düzenli pasif gelir oluşturacaktır. Kira alırken bir yandan da gayrimenkulün değerinin artma olasılığı da oldukça yüksek.
Fakat pasif gelir olarak kira almanın kiracıyla uğraşmak gibi önemli bir zorluğu da var.
5) Taksi plakası
Taksi, dolmuş hattı gibi kiraya verilebilecek plaka ve benzeri bir yatırım da yine düzenli pasif gelir kazandırabilir. Ancak bunların giriş maliyeti yani satın alma tutarı genellikle çok yüksektir.
Taksi plakası için “bijon” adı verilen taksi plakasına hisseli girme uygulamada yaygın. Ancak bunun hukuki açıdan sıkıntılı olduğunu unutmayın.
6) Araç kiralama
Kullanmadığın aracını kiralamak da bir pasif gelir fikri olabilir.
7) Diğer pasif gelir yöntemleri
Internet’te pasif gelir fikirleri diye arattığınızda karşına çıkan pasif gelir kaynakları arasında blog yazarlığı, stok fotoğrafçılığı gibi pasif gelir uygulamaları görebilirsin. Ama bunları yapmak için düzenli çalışmak gerektiğini unutma.
Güncellenmeyen bir blog ya da sürekli yeni fotoğraf eklemediğin stok fotoğrafçılığı para kazandırmayacaktır. Bu nedenle bizce bunlar aslında gerçekten pasif gelir kaynağı sayılmaz.
Unutma, gerçek pasif gelir sen uyurken senin için çalışıp, senin doğrudan çaban olmaksızın para kazandıran gelirdir.
Tabii pasif gelir kaynağını yaratabilmek için öncesinde çok çalışmak ve para biriktirmek de birinci koşul. 😉
Öğrenciler için pasif gelir
Öğrenciler için pasif gelir yaratmak daha zor ne yazık ki. Çünkü öğrencilerin büyük çoğunluğu zaten az kaynağa sahip. Çoğu pasif gelir kaynağı ise maalesef öncesinde toplu para dolayısıyla uzun süreli tasarruf gerektiriyor.
Az para ile pasif gelir mümkün mü?
Peki ya az para ile pasif gelir için neler yapılabilir? 10.000 TL ile pasif gelir ya da 1000 TL ile pasif gelir mümkün mü diyorsan, yukarıda öğrenciler için verdiğimiz yanıt maalesef burada da geçerli.
Öğrenci ya da az para ile pasif gelir arayanlar için kira geliri, araba kira geliri gibi alternatifler pek söz konusu olamıyor. Düşük yatırımla pasif gelir elde etmek için temettü, kupon ya da banka faizi öne çıkar pasif gelir yöntemleri. Bin lira gibi görece düşük bütçelerle bile pasif gelir yaratmak için bu yatırımlara erken başlamak çok önemli.
Az para ile pasif gelir konusundaki altın kural, kazanılan pasif geliri de bu yatırımlara eklemektir. Böylece uzun vadede çok daha fazla kazanabilirsin.
Yatırıma ne zaman başlamalı yazımıza mutlaka göz at.
Pasif gelir elde etmek için, yatırım yapmayı düşündüğün araçlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısın. Ayrıca, yatırım yapmadan önce, yatırım hedeflerini, risk toleransını ve finansal durumunu detaylı bir şekilde değerlendirmen de çok önemlidir.