İnternetten kazanılan paranın vergisi nasıl ödenir?

İnternetten kazanılan paranın vergisi

Sosyal medya, blog, web sitesi ile dijital içerik üretip internetten para kazanıyorsun. Ya da mobil uygulamalar geliştirip satıyorsun. Harika, ama sosyal medyadan para kazanmak vergi sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Son yıllarda sosyal medya fenomenleri vergi konusunda ciddi sıkıntılar yaşamıştı. Peki internetten kazanılan paranın vergisi nasıl ödenir? Google ya da diğer yerlerden internet reklam geliriniz varsa vergi cezası derdi yaşamayın. Dijital gelirler için beyanname, şirket kurma dertleri olmaksızın vergi işlerinizi halledebilirsin.

Dijital gelirlerin vergi ödemesi

2022 yılında yapılan düzenlemeye kadar internet üzerinden kazanılan Google, Facebook, TikTok gibi reklam paraları başta olmak üzere dijital gelirlerin vergisini ödemek sıkıntıydı. Şirket kurmak, beyanname vermek, KDV ödemek, muhasebeci tutmak gibi zorluluklar vardı.

Fakat güzel bir düzenleme ile İnternetten kazanılan paralardan (sosyal içerik üreticiliği ve mobil uygulama satışı için) vergi alınmasını kolaylaştıran bir vergi istisnası getirildi.

Sosyal medya reklam vergisi istinası nedir?

Getirilen vergi istisnası bireylere internetten reklam parası kazanma ya da mobil uygulama satma işini şöyle kolaylaştırdı:

  • Şirket kurmana gerek yok.
  • Ayrıca vergi beyannamesi vermeye, KDV ödemeye gerek yok.
  • Dolayısıyla muhasebeci tutmana gerek yok.
  • Banka hesabından vergi otomatik kesiliyor (stopaj).

Sosyal medya vergi istisnası sınırı ne kadar?

2022 yılında 880 bin liraya kadar olan internet reklam ve mobil uygulama gelirleri için beyanname vermeye gerek yok. Yukarıda açıkladığımız gibi banka hesabından otomatik vergi kesiliyor. İnfluencer vergi muafiyeti limiti için de aynen bu şekilde 880 bin lira söz konusu.

Internet gelirleri için vergi oranı kaç?

Web sitesi vergisi ne kadar mı diyorsun? Dijital gelirlerin için kesilecek vergi tutarı yüzde 15.

YouTube gelir vergisi hesaplama örneği:

Örneğin bir YouTube kanalın var burada reklam yayınlayarak Google’dan para kazanıyorsun diyelim. Mesela bu kanal ile 10 bin lira reklam parası kazandıysan bunun 1.500 lirasını vergi olarak Devlet otomatik banka hesabından kesecek. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer bu gelir bir yıl içinde 880 bin lirayı geçerse beyanname vermen gerekir.

Kimler internet geliri vergi istisnasından yararlanabilir?

Bu istisnadan internet üzerindeki sosyal ağ sağlayıcılar ile içerik (metin, ses, görüntü, video gibi) üretip paylaşan gerçek kişiler ile mobil uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabiliyor. Yani şirketler yararlanamaz.

Yani TikTok, Instagram, Facebook, YouTube gibi mecralardan Google ya da diğer reklam verenlerden para kazanıyorsan bu vergi istisnası uygulamasından yararlanabilirsin.

Bu istisna internetten ürün, ev, araba satışı gibi e-ticaret satışlarını kapsamamaktadır.

Vergi istisnasından nasıl yararlanabilir?

Sosyal medya vergisi nasıl ödenir? Internet kazançları için vergi istisnasından yararlanmak aslında çok kolay, adım adım anlatalım:

  1. Maliye Bakanlığı’ndan bir “İstisna Belgesi” alman gerekir. Bu belgeyi Interaktif vergi dairesinden yani internet üzerinden alabilirsin. Herhangi bir bankanın Internet bankacılığı şubesine gir. Ana menüsündeki “E-Devlet” bağlantısına gir. Gelen E-Devlet sitesindeki arama kısmına “interkatif vergi dairesi” yaz. Oradaki bağlantıya tıklayınca açılacak Maliye Bakanlığı sitesindeki arama kısmına “istisna belgesi” yaz. Karşına çıkacak ilk seçenekğe tıkla:
    Dijital içerik vergi
    Interaktif vergi dairesinden istisna belgesi almak
  2. Ekrandaki telefon ve e-posta bilgilerini doldur, en alttaki “sosyal içerik üreticiliği” ya da “mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği” seçeneklerinden sana uygun olanına tıkla ve devam et.
  3. Internet üzerinden başvuru yapmak yerine bağlı olduğun vergi dairesine gidip, şahsen başvuruyla da İstisna Belgesi alabilirsin. Eğer fiziken vergi dairesine gideceksen, kullanman gereken İstisna Belgesi Dilekçesi örneği.
  4. Bir süre beklemen gerekecek. Maliye Bakanlığı’ndan başvuruna yanıt gelecek. Internet üzerinden başvurduysan yine İnteraktif Vergi Dairesi’ndeki “İşlem Durumlarım ve Sonuçları” seçeneğinin altındaki “Bildirimlerim“in altında sonucu görebilirsin.
  5. Gelen yazının bir çıktısını al ve doğruca bir banka şubesine git. Kimliğini ve istisna belgesini verip dijital gelirlerin için özel bir hesap açtırmalısın. Aslın da bu hesabı tüm bankalar açmalı, ancak İş Bankası, Vakıf Bank ve Akbank şu an bu hesabın iletişimini özel olarak yapıyor. Bu bankaların “Sosyal medya banka hesabı”, “Dijital içerik üreticisi banka hesabı”, “YouTuber banka hesabı” ya da “Influencer banka hesabı” gibi isimler altında bu işe özel banka hesaplarını bulabilirsin. Biz bu yazıyı hazırlarken diğer banka şubelerine gittiğimizde çoğunun uygulamadan habersiz olduğunu gördük maalesef.
  6. Bankada hesabı açtırdıktan sonra,  bir kere daha interkatif vergi dairesine gir. Arama yerine yine “istisna belgesi” yaz. Bu kez çıkan ikinci seçeneğe basıp, açtırdığın banka hesabının bilgilerini sisteme gir.
  7. Internet kazançların açtırdığın bu hesaba yatınca, yüzde 15 dijital gelir vergisi otomatik olarak kesilecek. Sosyal medya vergisi ödemek işte bu kadar kolay.

Dijital işler vergi istisnası konusunda detay ve en doğru bilgiye ilgili yasal düzenlenmeden ulaşabilirsin: 193 Sayılı Kanununun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulaması.

Bireysel vergi konusunda yazı önerimiz: Vatandaşlar için vergi beyannamesi rehberimiz.

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Peki bionluk, fiverr, upwork gibi sitelerde yapılan satışlar(müzik bestelemek, logo tasarımı vb.) internetten ürün satmaya dahil oluyor mu? Yani şu durumda anladığım bu tür sitelerden elde edilen kazanç istisnaya dahil olmuyor, hala şirket açılması gerekiyor.

    Yanıtla
  • Ya var ya harika anlatmışsınız, deyimi yerindeyse aptala anlatır gibi basit bir şekilde anlatmışsınız. Çok teşekkür ederim…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed