Yatırım Vizyonu ile kişisel yatırımları üzerine röportaj

Küçük yatırımcı ne yapmalı röportajı

Finans alanında uzman isimlerle yaptığımız kişisel yatırım röportajı serimize devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi, bu seride bireysel yatırımcılar için finansal okur yazarlık ve finansal özgürlük alanında gerçek hayattan hikayeler sunmaya çalışıyoruz. Piyasaları yakından takip eden isimler acaba kendi kişisel yatırım maceralarında neler yaşamış, şu an neler yapıyor?

Yatırım Vizyonu, Twitter’da paylaştığı özellikle yatırım fonu analizleri ile bireysel yatırımcılara çok değerli bilgiler sunan bir hesap. Bireysel yatırım portföyü ve tercihleri ile ilgili güzel bir röportaj yaptık.

1) Analitik yatırım yorumlarınız dikkat çekici. Yoğun bir emekle hazırlanan, çok başarılı tespitler paylaşıyorsunuz. Sizi tanımayanlar için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Finansa olan merakım yaklaşık 10 yıldır var. Bu sürenin tamamında işlem yapmadım. Daha çok teorik araştırmalar, analizler ve takip ile geçti. Ekonomi, yatırım ve finans konularıyla alakalı yaptığım paylaşımları üniversitedeki öğrenme ve öğretme süreçlerimde elde ettiğim bilgi ve becerilerle oluşturuyorum. Uluslararası ticaret ve işletmecilik lisansı yanında iktisat çift ana dalı yaptım. Ardından iktisat yüksek lisansı tamamladım. Şimdi ise maliye doktorası yapıyorum. Şu an bir üniversitede akademisyenim. Ayrıca finans sektöründe çalışan abimin de bu Twitter sayfasına katkıları var. Onun da hakkını teslim etmem gerekiyor.

2) Bireysel ilk yatırımınızı kaç yaşında ve neye yapmıştınız? Bu yatırımın getirisi nasıl oldu?

22 – 23 yaşındaydım sanırım, devlet tahvili almıştım. Mevduat üstü düşük riskli getiri hedeflemiştim. Hedefim gerçekleşmişti.

3) Bugüne kadar yaptığınız bireysel yatırımlar arasında hangisi en yüksek kazancı sağladı?

Gayrimenkul.

4) Peki ya en kötü yatırımınız?

Bir ara döviz ürünlerine gereğinden fazla değer verip, hisse senedi piyasasının nimetlerinden daha az faydalanarak en kötü yatırımıma imza atmış oldum.

5) Bireysel yatırım olarak ev ya da arsa aldınız mı hiç? Getirisi nasıl oldu?

2021 yılında ev aldım. Bir hayli yüksek getirisi oldu.

6) Yatırım fonlarıyla ilgili analizleriniz gerçekten ufuk açıcı. Yatırım çok kişisel bir konu muhakkak. Ancak Türkiye’deki ortalama bireysel bir yatırımcı için, ülkemizde ve yakın coğrafyamızda belirsizliklerin arttığı, enflasyonun yüksek seyrettiği bu dönemde genel olarak nasıl bir yatırım fonu portföyü önerirsiniz?

Bu ortamda, ortalama bir bireysel yatırımcı için ağırlıklı olarak değişken fonlardan oluşan bir yatırım fonu portföyü önerirdim. Bu değişken fonların gerçekten değişip değişemediğine de bakılması lazım tabi. Ne kadar aksiyon aldıkları önemli. Ayrıca, portföydeki fonların birbirinden mümkün mertebe farklı hareket ediyor olmalarına dikkat etmek de lazım. Neredeyse birebir aynı hareket eden, aynı şoklardan benzer etkilenen fonlar var. Bu tarz fonlardan oluşan bir portföyde belirsizlikler artarken ciddi risklere maruz kalınır.

7) Kar payı dağıtan hisse ve eurobond içerikli yatırım fonları var. Bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz, hangilerini başarılı buluyorsunuz?

Bir hissenin veya fonun kâr payı ödeyip ödememesi ile hiç ilgilenmiyorum. Açıkçası bu konuya merakım pek yok, yeterli düzeyde de araştırma yapmadığım için başarılı buluyorum diyebileceğim bir ürün yok bu alanda.

8) Küçük yatırımcıya 3 altın öğüt olarak ne verirsiniz?

Eğer temel ve teknik analiz yapacak kapasiteniz, faaliyet raporlarını satır satır okuyacak azminiz, makroekonomi bilginiz, piyasa takip edecek vaktiniz yoksa gidip de kendi başınıza hisse almaya çalışmayın; yatırım fonları sizin için en doğru adres. Eğer yine de hisse almak istiyorum derseniz, önce gidip geçmişte tahtası kapanan hisseleri, hem dolar bazında hem enflasyona karşı yıllarca yenik düşmüş BİST30 hisselerini bir inceleyin. Hiçbir yatırım ürünüyle (özellikle bir hisse senedi ile) duygusal bağ kurulmamalı. Gayrimenkulden başka bir ürüne yatırım yapmam, altından başka yatırım aracı yoktur gibi düşüncelerden uzak durulmalı. Her yatırım ürünün bir döngüsü vardır, kazandırdığı kaybettirdiği zamanlar vardır. Buna göre hareket edilmeli. Asla büyük spekülasyonların peşine takılıp, yatırımlar buna göre şekillendirilmemeli. Örneğin; Türkiye ekonomisi çökecek hisse yatırımı yapmayın, konut almayın fiyatlarda balon var, bireysel emeklilik sistemine girmeyin devlet bu parayı vermeyecek gibi söylentiler insanı dibe götürmekten başka bir işe yaramıyor. Sürekli felaket senaryosuna göre plan yaparken kaybedilenler bu felaket senaryosunda kaybedileceklerden çok daha yüksek oluyor.

9) Ekonomik açıdan en sıcak gündem Türkiye’de de dünyada da enflasyon. Enflasyona karşı siz yatırımlarınızı gerek kısa gerekse de uzun vadede nasıl koruyorsunuz?

Enflasyonun kalıcı olacağına ve ekonomik kriz çıkmayacağına ikna olduğum anda ev alma kararı aldım. Bunun dışında tabi ki hisse senetleri ve hisse senetleri içeren fonlarla enflasyondan korunmaya çalışıyorum. Hisse ve hisse fonu pozisyonlarımı piyasa koşullarına göre hisse içerikli değişken fon tarafına kaydırıyorum. Bunun dışında, kısa vadeli ihtiyacım olmayan parayı ise stabil ilerleyen değişken fonlarda değerlendiriyorum.

10) Borsayı da yakından takip ediyorsunuz. Bugünlerde yüzbinlerce yeni bireysel yatırımcı borsaya giriyor. Onlara yol göstermesi açısından soracak olursak; sizin bugüne dek yaptığınız en iyi ve en kötü borsa yatırımlarınız neler oldu?

Borsa yatırımlarımda yaptığım en iyi hamle piyasanın kötü olduğu zamanlarda kulağımı tıkayarak alım yapma cesareti göstermek; en kötüsü ise iyi maliyetle elde tuttuğum kârlı pozisyonları erken kapatmak oldu.

Teşekkürler. Umarız, verdiğiniz kıymetli bilgiler finansal okur yazarlık ile finansal özgürlük alanında diğer bireysel yatırımcılara yol gösterici olur.

Küçük yatırımcı nasıl yatırım yapmalı sorusuna yanıt aradığımız, finansal özgürlük tavsiyeleri içeren diğer kişisel yatırım röportajlarımız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed