Finans ve yatırım alanında uzman isimlerin kendi kişisel yatırımlarını anlattıklarını özel röportajlarımıza devam ediyoruz. Bu kez konuğumuz Türkiye’de yatırım fonları ile ilgili detaylı ve güncel analizleri başarıyla yapan FonTurkey. Yatırım fonları, Borsa İstanbul’dan altına, yabancı hisse senetlerinden Eurobon’a çok farklı yatırım araçlarına erişim imkanı sağlayan ve stopaj vergilendirmesi sayesinde vergi beyanı zahmetiyle uğraşmama imkanı da sunan önemli yatırım araçları. FonTurkey‘in ya da gerçek ismiyle Onur Duygu‘nun, yatırım fonları başta olmak üzere kendi bireysel yatırım kararları ve yolculuğu nasılmış bakalım.
Yatırım fonlarını tanıtmak için kapsamlı içerikler üretiyorsunuz. Peki bu içerikleri üreten kişi kim, kendinizi tanıtır mısınız?
Öncelikle davetiniz ve değerli görüşleriniz için teşekkürler. Yatırım fonlarını tanıtmak ve bu konuda okuryazarlığı artırmak için yola çıktığım bu yolda güzel geri bildirimler almak benim için çok değerli.
FonTurkey adı altında içerikleri üreten kişi Onur Duygu. Toplam 20 yıllık bir bankacılık geçmişim var. DenizBank’ta Banka müfettişi olarak başladığım kariyerimi DenizBank ve Odeabank Özel Bankacılık ve Yatırım Ürünleri Bölümlerinde sürdürdüm. Şu anda Gedik Yatırım’da Fonlar ve İşbirlikleri Satış Direktörü olarak görev yapıyorum. Başta fonlar olmak üzere yatırım ürünleri ile ilgili ürün geliştirme ve satış tarafında tüm süreçlerde bulunduğum için burada edindiğim tecrübelerle yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik bilgilendirici içerikler üretmeye çalışıyorum. FonTurkey’i kurma amacım fonlar hakkında getirinin dışında farklı kriterleri de paylaşarak, doğru fon yatırımı için bilgilendirmek, takipçi tarafında her gün büyüyen bir ilgi var, elimden geldiğince gelen sorulara da cevap vermeye çalışıyorum.
Kişisel yatırım yapmaya ne zaman, nasıl başladınız?
Harçlık almaya başladığım zamandan itibaren birikim ve yatırım içinde oldum. Ailem de ağırlıklı bankacı olduğu için bu konuların içine doğdum diyebilirim.
Tabii ki o zamanlar fonlar bu çeşitlilikte olmadığı için ağırlıklı hisse senedi yatırımı yapıyordum. Kendi paramı kazanmaya başladığımda gayrimenkul yatırımı da yapmaya heveslendim ama çok başarılı bir yatırım olmadığını söyleyebilirim.
Sizin için yatırım yapmak mı yoksa para biriktirmek mi daha zor?
Bence bu dönem ikisi de zor. Birikimin en zor yanı sürekliliği sağlayabilmek, her ay belli bir tutarı birikime ayırmak yoluyla çıkıyoruz ancak öngöremediğimiz veya hayır diyemediğimiz harcamalar birikime engel oluyor. Yatırım yapmanın zorluğu da bu kadar çok alternatif ve bilgi sağanağı varken neye yatırım yapacağımızı bulabilmek. Ben bu noktada fonları her konuda alternatif sunduğu için seviyorum ve tercih ediyorum.
Yaptığınız yatırımlardan en iyisi hangisiydi?
Yaptığım en iyi yatırım geçtiğimiz sene içinde sağlık ve teknoloji fonlarına yaptıklarım diyebilirim. 2022 içinde de hisse senedi fonlarını yatırım olarak tercih ettim, mevcut piyasa koşullarında iyi bir yatırım olduğunu görüyorum.
En kötü yatırımınız nasıldı?
Maalesef kripto paralardaki yatırımım en çok kaybettiğim ve en kötü olarak addettiğim yatırımdı. Yeni teknolojiler ve Metaverse çok dikkatimi çekiyor ve önemli bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda metaverse coinlere yatırım yaptım ancak zamanlama anlamında çok kötü bir döneme denk geldiğimi düşünüyorum. Zararımın çoğunu akıllı birkaç hamle ile çıkarsam da kötü bir yatırım olduğunu söyleyebilirim.
En sevdiğiniz yatırım aracının fonlar olduğunu düşünüyoruz 🙂 Sizce yatırım fonları neden iyi bir yatırım aracı?
Yatırım fonlarını seviyorum çünkü çok çeşitli yatırım araçlarına yatırımı kolayca yapmayı sağlıyor. Sağlık konusunda yatırım yapmak istiyorsam, tüm sağlık hisselerini (yerli/yabancı) incelememe gerek kalmıyor, bunu biri benim yerime yapıyor. Veya sepet mantığında riskimi dağıtmak istiyorsam bu konuda çok daha tecrübeli birisi benim için bu dağılımı yapıp günlük olarak da takip ediyor.
Normalde tüm yatırım araçlarında yönü bilmek ve alım/satım zamanlamasını yapmak, kazanmak ve getiri yaratmak için önemli. Yatırım fonlarında portföy yönetiminde uzmanlaşmış kişiler bunu sizin yerinize yapıyor. Sürekli piyasa izlemenize ve her ürünü takip etmenize gerek kalmıyor. Valörlü alım/satım olduğu için de sürekli al/sat yapamıyorsunuz, bu da yatırımın vadesini ve getirisini artırıyor.
Altın yatırımı geleneksel olarak Türkiye’de sevilir. Peki altını fiziken mi, bankadan gram olarak mı, yatırım fonu mu yoksa borsa yatırım fonu olarak mı almak daha avantajlı sizce? Neden?
Altın çok önemli bir yatırım aracı. Ben yatırım fonu olarak altını tercih ediyorum. Fiziki olarak aldığınızda saklama tarafında riskiniz mevcut. Bankadan gram olarak alıp hesapta tuttuğunuzda ise alım/satım arasındaki fiyat farkından istediğiniz getiriyi alamayabilirsiniz. Oysa yatırım fonu/borsa yatırım fonu olarak aldığınızda alım/satım fiyat farkı veya farklı bir vergi ile karşılaşmıyorsunuz. Gram altın artışı kadar getirinizi stopajsız olarak almanız mümkün. Üstelik hırsızlık, çalınma veya saklama tarafında bir derdiniz de bulunmuyor.
Kripto paraları küçük yatırımcı için bir yatırım aracı olarak görüyor musunuz?
Kripto paralar bir dönem küçük birikimleri çok yüksek getirilere dönüştürdü. Bu sayede birçok yatırımcı birikimini bu ürünlere yöneltti ve maalesef o birikimlerin eridiğini görüyoruz. Kısa vadede bu türde bir yükseliş beklemiyorum o nedenle küçük yatırımcı için şu dönemde doğru bir yatırım aracı olarak görmüyorum. Hikayesi olan kripto paralara – hikayesini okumak ve değerlendirmek kaydıyla – portföyün düşük bir yüzdesi yatırılabilir tabii ki ancak tüm portföyü sırf birilerinden aldığı duyum veya yanlış analizlerle bu ürünlere yatırmamak lazım.
Yatırım olarak ev ya da arsa aldınız mı hiç? Getirisi nasıl oldu?
Yatırım olarak ev ve arsa henüz almadım. Sadece bir ofis yatırımım olmuştu kira getirisi ve değer artışı hedefiyle ancak çok başarılı bir yatırım diyemem. Kira almakta sorun yaşadım ve 2 sene sonra aynı fiyata sattım.
Yatırım konusunda bilgisi az olan bir küçük yatırımcıya 3 altın öğüt ne verirsiniz?
Çok bilindik öneriler olacak ama bunları uygulamak önemli:
- Tüm paranızla tek ürüne yatırım yapmayın, yatırımları farklı ürünlerde çeşitlendirin
- Mutlaka kara gün parası dediğimiz bir miktar hemen paraya çevirebileceğiniz enstrümanlarda kalsın.
- Yatırım yaptığınız ürünü öncesinde mutlaka araştırın, öğrenin. Kulaktan duyduğunuz bilgilerle yatırım yapmayın. Eğer ürünler konusunda takip edecek veya bilgi edinecek zamanınız yoksa yatırım fonlarını (düşük-orta) riskli tercih edin.
Küçük yatırımcı kendini nasıl geliştirebilir?
Bence günümüzde çok çeşitli değerli yayınlar var, çok değerli üstadlar sosyal medya ve televizyonda piyasalar ve ürünlere dair bilgi sunuyor. Para İşleri olarak sizlerin çok değerli çalışmaları var, bunları takip edebilirler. Bir de ek olarak Bankalar ve Aracı Kurumlarda yatırım ürünlerinden sorumlu SPK lisanslı müşteri temsilcileri ve yatırım danışmanlarına danışabilir ve bu kurumların yatırımcı günlerine/eğitimlerine katılabilirler.
Fiyatların her geçen gün yükseldiği bu ortamda en klasik yatırım sorusuna geldik. Enflasyonun ve belirsizliğin arttığı dönemde bireysel yatırım stratejinizde öne çıkan yatırım fon türleri neler?
Bu dönem yatırım için çok zor bir dönem. Enflasyon ve mevduat faizi arasındaki makas çok yüksek, bu da risk almadan getiri sağlamayı zorlaştırıyor. Bu kapsamda hala Borsa İstanbul’un önemli bir alternatif sağladığını düşünüyorum. Aktif yönetilen çok değerli hisse senedi fonlarımız var, bunlardan öne çıkan birkaçına yatırım yapıyorum. Yılın son döneminde temettü endeksine dayalı fonların da öne çıkacağını ve temettü veriminin önümüzdeki yıl olumlu olacağını düşünüyorum. Eurobond içerikli fonlar dövizdeki hareket ve CDS’teki gerileme ile öne çıkabilir bu nedenle portföyümün bir kısmında bu fonlara yer veriyorum. Yurtdışında piyasalar konusunda çok olumlu olmadığım için belirli temalara düşük oranda yatırım yaptım; tarım, siber güvenlik ve sağlık.
Son olarak da mevduatın üzerinde getiri sağlamış ve düşük/orta riskli beğendiğim çoklu varlık/değişken fonları portföyümde bulunduruyorum.
Onur Bey’e samimi ve detaylı yanıtları için teşekkürler.
Küçük yatırımcıya tavsiyeler serimizdeki diğer röportajlarımız: