Yatırım dünyasının profesyonellerine küçük yatırımcıya tavsiyeler sormaya devam ediyoruz. Türkiye’nin son yıllardaki en önemli hisse yoğun yatırım fonlarından MAC‘i yöneten Marmara Capital‘in başındaki isim Haydar Acun’la konuştuk. Haydar Bey’e hem küçük yatırımcıya tavsiyelerini sorduk hem de kendi bireysel yatırımlarını.
Türkiye’nin en gözde yatırım fonlarından MAC’i yöneten Marmara Capital’in Yönetim Kurulu Başkanı’sınız. Ancak sizi tanımayanlara Haydar Acun’u kısaca tanıtır mısınız?
İlahi adalete, karmaya inanan bir insanım. Yaptığınız bütün iyilikler ve kötülükler, güzellikler ve çirkinlikler, doğrular veya yanlışlar bir şekilde size geri döner, sadece zaman meselesi. Sevdiğim işi yapıyorum, sevdiğim için aslında benim için bir iş değil, hobi. Karst’ki demiryolları memurundan, Konya’daki öğretmene, İzmir’deki hakimden, Mardin’deki mali müşavire, Bayburt’taki bir çiftçiden Ankara’daki polise Türkiye’nin dört bir tarafındaki genç, yaşlı fonumuza ortak olmuş binlerce insanın güvenini kazanmış olmak benim için en büyük mutluluk. Onlara az ya da çok para kazandırıp hayatlarına dokunabilecek bir iş yaptığım için de kendimi şanslı hissediyorum.
Kurumsal olarak şu an çok büyük fonları yönetiyorsunuz. Peki bireysel ilk yatırımınızı kaç yaşında ve neye yapmıştınız? İstediğiniz gibi kazandınız mı bu yatırımdan?
İlk yatırımımı sanırım 9 – 10 yaşlarında bir kutu çiklete yapmıştım. Satmaya çalıştım ama başaramadım, sonra kendim çiğnedim. Daha sonra bir bidon alarak su satmaya çalıştım ama Ramazan ayıymış o iş de yürümedi. İlkokul ve ortaokul arasında kimi birkaç saat, kimi birkaç gün olmak üzere tabelacıda, marangozda, restoranda (komi olarak), tenis kortunda (top toplayıcı olarak) çalıştım. Üniversiteye başladığımda bir yaz Büyükada’daki kumarhanede çalıştım. O yüzden kumarhane ve borsa arasındaki farkı erken yaşlarda öğrendim. İlk borsa yatırımımı sanırım 19 yaşında, Bağfaş hissesi alarak yaptım. Niye aldığımı hatırlamıyorum, tek hatırladığım iyi para kazandığım.
Sizin için yatırım yapmak mı yoksa para biriktirmek mi daha zor?
Yatırım yapmak kolay, neyim varsa diğer yatırımcılarla kendi fonumda.
Bugüne kadar yaptığınız yatırımlardan en iyisi hangisiydi?
Özel bir isim vermeme gerek yok ama birçok hisse oldu keşfettiğim ve 5-10 katına çıkan.
En kötü yatırımınız nasıldı?
Birbirinden ayıramayacağım sayısız kötü yatırım kararlarım var. Sanırım hepsinin toplandığı ana başlık erken satmak. Ama yatırım işinin bir güzelliği var 10 karardan sadece 6’sı doğru olsa da uzun vadede yine de çok başarılı olabilirsiniz.
En sevdiğiniz yatırım aracı hangisi? Neden?
Kartopu gibi büyüyen ve iyi para kazandıran bir işe ortak olmak, yani hisse senedi almak derim.
Kripto paraları küçük yatırımcı için bir yatırım aracı olarak görüyor musunuz?
Hayır, ama zaten bu konuda cahilim.
Yatırım olarak ev ya da arsa aldınız mı hiç? Getirisi nasıl oldu?
Çok az da olsa, aldım ve vasat gitti, sanırım biraz şans lazım özellikle arsa konusunda.
Yatırım konusunda bilgisi az olan bir küçük yatırımcıya 3 altın öğüt ne verirsiniz?
Yatırımcı olmak için çok büyük bir zekaya ya da kuantum fiziğinden anlayacak bir eğitime sahip olmak gerekli değil ama biraz finansal okur yazarlık, belli karakter özellikleri ve psikolojik disiplin olmalı. Ben Graham’ın dediği gibi bir yatırımcının en büyük düşmanı yine muhtemelen kendisidir.
Benim söyleyebileceklerim önce kendinizi tanıyın (neye ne kadar dayanabilirsiniz), sonra kendi sebeplerinizle ikna olmadan, başkasından gelen tiyoyla, krediyle veya belli bir tarihte lazım olacak parayla hisse almayın.
Küçük yatırımcıya tavsiyeler ne olabilir, kendini nasıl geliştirebilir?
Okuyarak.
Fon toplam değeri açısından yaklaşık 10 milyar TL ile ülkemizin en büyük fonlarından olan TI1 fonunda dahi ancak 80 bin yatırımcı var. Türkiye’de yatırım fonlarının yeterince tanındığını ve küçük yatırımcı tarafından kullanıldığını düşünüyor musunuz? Fonların tanıtımı ve küçük yatırımcının bu araçlara daha çok çekilmesi için neler yapılabilir?
Türkiye’de ne borsa ne fon yatırımı hak ettiği yerde değil. Bırakın bireysel yatırımcıları, koca koca finans departmanları, kadroları, sermayeleri olan kurumsal şirketler bile yatırımdan Mars gezegeni kadar uzaklar, varsa yoksa mevduat. Bu biraz tarihsel olarak yüksek enflasyon ortamında yaşamış olmamızdan, eğitim sistemimizde finansın F’sinin olmamasından ve biraz da sermaye piyasalarının bankacılık sistemi tarafından kurulup hala onlar tarafından domine edilmekte olmasından kaynaklanmakta.
Bloomberg kanalı artık “endeks şunu kırarsa bunu kırar” tarzı haberlerden, fonlarla ilgili (hangi fon neye, nasıl yatırım yapar, getirisi-riski nedir) tarzı düzenli haberlere ağırlık verirse yatırımcılara önemli bir fayda sağlamış olur. Tefas’ın web sitesinin tanıtılması, içeriğinin zenginleştirilmesi çok önemli, ama en önemlisi BES sisteminde, sistemdeki katılımcıların yatırım – BES fonu ayrımı olmaksızın paralarını diledikleri fona koyabilecekleri bir yapı sağlanırsa, sermaye piyasalarımız çağ atlayabilir.
En merak edilen soruya geldik 😎 Enflasyonun ve belirsizliğin arttığı dönemde kendiniz için bireysel yatırım stratejiniz ne?
Bireysel yatırımım fon almak. Uzun vade de hisse yatırımının hem TL’nin değer kaybına hem enflasyona karşı en iyi koruma olduğunu düşünüyorum.
Haydar Bey’e samimi yanıtları için teşekkür ediyoruz.
Küçük yatırımcıya tavsiyeler serimizdeki diğer röportajlarımız:
Finansal özgürlük nasıl kazanılır?
1 Yorum. Yeni Yorum
Teşekkürler Haydar Acun