Ne zaman emekli olurum, kaç lira emekli maaşı alırım? Emekli aylığı nasıl yükseltilir? İtiraf edelim, bunlar çoğumuzun aklındaki güzide sorular… 😉 Bu yazıda emeklilikte nasıl yüksek maaş alınır sorusuna en pratik, güncel ve anlaşılır yanıtları verdik.

Yüksek emekli maaşı almanın formülü için Ali Tezel’in peşinden koşmayın 🙂 Emekli maaşının yüksek bağlanmasının tek formülü son 2 yıl yüksekten maaş ödemektir gibi şehir efsanelerini de unutun…

Maaşınız olabildiğince yüksekten yatsın

Emekli maaşı miktarını ne belirler derseniz, yanıt sigortalıyken aldığınız maaştır.

Emeklilik aylığının kaç lira olacağını son bir kaç yıllık ödemeleriniz belirlemiyor artık. Yeni düzenlemelere göre,  ödenilen toplam primlere bakılıyor.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, 4A, 4B ve 4C adıyla SGK çatısı altında toplandı. Ancak, çatı aynı da olsa hangisinden emekli olunduğu emekli maaşı hesabını hala etkiliyor.

Emekli maaşı hesabı, son derece karışıktır. Kat sayı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamı, enflasyon gibi pek çok değişkene bağlıdır.

Emeklilikte son kaç yıl baz alınıyor konusunda bu detaylarla kafanı pek bulandırma. Prim yüksek olursa emekli maaşını etkiler mi sorusunun yanıtı ise kocaman bir EVET.

Emeklilikte yüksek maaş almanın yolları arasında birinci tavsiye olarak; emeklilikten önceki son 10 yılda olabildiğince yüksek prim ödeyin.

Emeklilikte son 3 yıl yüksek prim efsanesi ise kısmen doğrudur. Son 10 yılı yüksekten yatırma imkanınız yoksa, en azından emeklilikten önceki son 3,5 yılda  sigorta priminin olabildiğince yüksekten ödenmesi iyi olur.

Unutma; çok uzun yıllar ama düşük maaşla çalışmak emekli maaşını yükseltmez.

1999 yılı öncesi borçlanmaları yüksek tutarlardan yatırın

1999 sonrasında, 2000 ve 2008 yıllarında emekli maaşı hesaplama yöntemleri önemli şekilde değişti. Bu değişiklikler ile de maalesef emekli maaşları görece düştü.

Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla, en düşük emeklilik maaşı 2000 öncesinde SSK’dan emekli olan biri için 2 bin 420 lira. 2000’den sonra emekli olan SSK’lı için ise sadece bin 500 lira!

Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla, 2000 yılı öncesinde emekli olan SSK’lı, 2000’den sonra emekli olana göre  yaklaşık yüzde 35 daha fazla emekli maaşı alabilir.

Bu nedenle; eğer askerlik, doğum gibi geçmişe dönük prim borçlarınız 2000 ve 2008 öncesi tarihler için ise, bu ödemeleri olabildiğince yüksekten yapın.

Detayını merak edenler için konuyu açalım; emekli olunca kaç lira alacağın hangi dönemde çalıştığına göre önemli ölçüde değişir.

  1. 9 Eylül 1999’dan önceki çalışma.
  2. 9 Eylül 1999 ile 1 Ekim 2008 arası çalışma.
  3. 1 Ekim 2008’den sonrası çalışma.

Aylık Bağlama Oranı denilen ve emekli maaşını belirleyen temel katsayı bu 3 çalışma dönemi için farklıdır. İlki için en yüksekken, ikinci de daha az, üçüncü de ise en az. Bu nedenle eski yıllardaki çalışma süresi ve maaşının emekli maaşı hesabındaki etkisi daha yüksek.

Nereden emekli olmak avantajlı?

En yüksek emekli maaşı ile en düşük emekli aylıkları kurumdan kuruma maalesef çok değişiyor.

Emeklilik aylığı açısından en avantajlı görünen sırasıyla memur, SSK ve bağkur emeklisi.

Son 7 yılda Emekli Sandığı ya da SSK’dan prim öderseniz, daha yüksek emekli aylığı bağlanır.

Bu yazının güncellendiği tarihteki en düşük emekli maaşları:

Memur emeklisi aylıkları

En yüksek emekli maaşı kim alıyor sorusunun yanıtı devlet memurları!

En düşük emekli memur aylığı, 6 bin lira.

SSK emeklisi aylıkları

Yukarıda yazdığımızı gibi 2000 öncesi SSK emeklilerinde en düşük emekli maaşı 4 bin 687 lira. 2000 sonrası için ise 3 bin 500 lira.

Bağ-kur emeklisi aylıkları

En düşük esnaf Bağ-kur emekli aylığı 3 bin 500 lirayken, en düşük tarım Bağkur aylığı da 3 bin 500 lira.

 

Hangi tarihte emekli olmak avantajlı?

Yüksek emekli aylığı için ne zaman dilekçe verilmeli önemli bir detay.

Emekli olma tarihiniz yılın sonlarına denk geliyorsa dikkat! SGK ya da Bağkur’dan emekli olacaksanız ücretlerdeki ve kıdem tazminatındaki artıştan yararlanmak için yeni yılı bekleyin.

Enflasyon eksi çıkmadığı sürece, gelecek artışlar avantajınız olacaktır. Aralık enflasyon rakamları genellikle Ocak’ın ilk haftasında açıklanır. Bu nedenle, Ocak’ın ikinci haftasında emekli olmanız daha iyi olur.

Memur emeklisi olacaklarsa emeklilik dilekçelerini 15 Ocak’tan sonra versinler. Böylece yeni yılın emeklisi sayılacakları için yine artışlardan yararlanırlar.

Sosyal güvenlikten alacağınız emekli maaşına takviye olarak bireysel emeklilik de yaptırarak para biriktirebilirsiniz. Bireysel emeklilik yani bes mantıklı mı?

Emekli maaşı hesaplama

3000 TL maaş alan ne kadar emekli maaşı alır? Ya da asgari ücretten emekli olan ne kadar maaş alır 2021’de?

Yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı bu gibi sorulara verilecek hızlı yanıtlar yok. Kişi özelinde hesaplama yapılması gerekir.

E-Devlet üzerinden emekli maaşınızı hesaplayın:

Güncelleme tarihi: 17 Ekim 2022.

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Faruk Fidan
    7 Temmuz 2021 02:00

    Merhaba. SSK erkek Kasım 1986 işe başladım. 3600 iş günü ve 15yıl sigortalılık süresini 22 mayıs 2002 tarihinde tamamladım. Asgari ücretle çalıştım belirttiğim zamana kadar. Şimdi 53 yaşındayım Kasım 1967 doğumluyum. Sorum şu şekilde 3600 günden emekli olabilirmiyim ve kaç yaşıma kadar bekleyeceğim. Yaklaşık ne kadar maaş bağlanır. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • Fuat inceler
    9 Eylül 2021 23:18

    Merhaba ben 21.05.1964 doğumluyum askerliğimi 1985 yılında 18 ay yaptım SSK girişim 26.11.1999 dur 6800 günüm var şu anda işsizim askerliğimin kaç gününü saydırmam gerekir ne zaman emekli olurum ayrıca askerlik saydırırken yüksek emekli maaşı almam için tavandan yatırırsam avantajım olurmu iyi çalışmalar

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed