Kaskodan para alma sürecini merak ediyorsanız doğru yazıdasınız! Kaskodan nasıl para alınır, kasko hasar ödeme şartları sorularının detaylarını 2021 yılı güncel bilgileri ile sizin için derledik.
Yazı İçeriği
- Kasko şirketine başvuru
- Kasko hasar ödeme şartları nelerdir?
- Kasko teminatı nedir? Kasko hasarın ne kadarını karşılar?
- Kaskoda araç bedeli nerede yazar?
- Kaskoda rayiç bedel nedir?
- Kasko rayiç bedeli nasıl hesaplanır?
- Kasko ne kadar ödeme yapar?
- Kasko parayı ne zaman öder?
- Kasko tek taraflı hasar beyanı
- Kasko karşı tarafı öder mi?
- Kaskodan başka nasıl yararlanılır?
- Çalınan araç kasko ödemesi
Kasko şirketine başvuru
Kaskodan para alma için sigorta şirketine başvuru yazılı olarak ya da telefonla yapılabilir. Ancak aracınızdaki hasarı öğrendiğiniz tarihten sonra en geç beş iş günü içinde kasko sigortacınıza başvurmanız gerekir.
Kasko şirketine başvuru dilekçesi örneği
Eğer kasko şirketine kaskodan para almak için yazılı başvuru yapacaksanız, zorunlu bir başvuru dilekçe örneği bulunmuyor. Fakat başvuru dilekçenizde şu bilgilerin olmasına dikkat edin:
- Kasko sigortası poliçe numaranız (kasko yaptırırken size verilen kağıdın ilk sayfasında yazar). Kasko bilgilerinizi e-Devlet üzerinden de sorgulayabilirsiniz.
- TCK kimlik numaranız.
- Hangi zarar için başvurduğunuz.
- Zararın oluşuyla ilgili bilgiler.
- Varsa elinizde hasara ilişkin diğer belgelerin (kaza tespit tutanağı gibi) kopyasını başvurunuza ekleyin.
Başvurunuzu sigorta şirketinin genel müdürlük adresine göndermelisiniz.
Kasko hasar ödeme şartları nelerdir?
Aracınızdaki zarar, kasko sigortası ile koruma altına alınmış bir olay sonucu meydana gelmiş olmalıdır. Mesela kaskonuzda sel koruması yokken, sel sonucu araçta meydana gelen zarar için kasko sigortacınızdan para talep ederseniz ödeme alamazsınız. Bu nedenle, kasko şirketinin hasarı ödememesi durumuyla karşılaşmamak için kasko yaparken dikkatli olmakta büyük fayda var. Kasko yaptırırken dikkat edilecekler yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Kasko teminatı nedir? Kasko hasarın ne kadarını karşılar?
Yaptırdığınız kaskodan araç zararlarınızın ödenebileceği üst sınırlar vardır. Bu sınırlara teminat denir. Kasko satın alırken size verilen kağıtların (kasko poliçesi) ilk ya da ikinci sayfasında “teminatlar” yazan bir satır bulunur. Bunun hemen yanındaki satırda ise “teminat/sigorta bedeli (TL)” yazar. Kaskonun hangi koruma türü için en fazla ne kadar ödeyeceğini gösteren rakamlar işte bunlardır.
Kaskonun araçta meydana gelen zararlar için ödeyeceği en üst sınıra ise araç bedeli denir.
Kaskoda araç bedeli nerede yazar?
Kaskolarda araç bedeli artık yazmıyor. Bu, eski bir uygulamaydı. Yeni uygulamaya göre kasko yaptırdığınız sigorta şirketi aracınızı kaza günündeki piyasa değeri yani rayiç değeri ile sigortalamış sayılır.
Kaskoda rayiç bedel nedir?
Örneğin Eylül 2021 tarihinde kasko sigortası olan Honda Civic marka 2021 model kaskolu bir araba kaza yaptı diyelim. Kasko şirketi kaza günü itibarıyla yani Eylül 2021 tarihinde arabanın piyasada kaç lira yapacağını bulur. Mesela Honda Civic o tarihte ikinci el piyasada 250 bin TL ediyor diyelim. Araç bedeli bu durumda 250 bin TL’dir ve Honda Civic’de oluşan zararları sigortacı en fazla 250 bin TL’ye kadar ödeyecektir. Ama kaskonuzda hiçbir yerde 250 bin TL yazan bir açıklama göremezsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu rakam araçta hasarın oluştuğu gün hesaplanacağı için, kasko yaptırırken bir yerde yazmaz.
Kasko rayiç bedeli nasıl hesaplanır?
Kasko şirketi, rayiç değeri nasıl hesaplayacağını kasko satın alırken size verilen belgede (kasko poliçesi) açıklamak zorundadır. Sigortacılık dilinde “rayiç değeri belirleme yöntemi” denilen bu hesaplama yöntemi sigorta şirketleri arasında farklı olabilmektedir.
Genellikle kullanılan rayiç değer (piyasa değeri) belirleme yöntemi, tüm Türkiye’deki araçları kapsayan ve ikinci el satışı yapılan internet sitelerinden alınan bilgiler ile ikinci el araç alım satım işi yapan kişi ve kuruluşlardan alınan bilgilerin bir araya getirilip kaza yapmış aracın özelliklerine en yakın olan araç değerinin esas alınmasıdır.
Kasko ne kadar ödeme yapar?
Kasko şirketi, kaskodan para alma durumunda en fazla yukarıda belirtilen rayiç değer kadar ödeme yapar. Ödenecek rakam bunun üstüne çıkamayacaktır.
Eğer daha küçük bir hasar olursa, sigortacı hasar tutarını öder. Sonra bir başka kaza olursa sigortacının sorumlu olacağı tutardan bu ödenmiş para düşülür. Honda Civic örneğimize geri dönelim. Honda Civic kaskolu araçta 50 bin TL tutan bir hasar sonrası kasko şirketi bu parayı ödeyecektir. Sonra, ileride oluşacak kazalarda kaskodan alınabilecek para en fazla 200 bin TL’ye düşecektir (250 bin eksi 50 bin TL). Kasko süresi bitip, sigorta yenilendiğinde ise düşen bu rakam tekrar normal haline yani piyasa değerine yükselecektir.
Kasko parayı ne zaman öder?
Kaskolu aracında hasarı olan biri için kaskodan para kaç günde gelir, kasko ne kadar sürede ödeme yapar önemli sorular… Sigortacı talep ettiği belgelerin kendisine eksiksiz olarak verilmesi ve eğer varsa eksper raporunun tesliminden sonra en geç 10 işgünü içinde kasko sigortası hasar ödemesini tamamlamak zorundadır. Burada belgelerin tamamlanmış olması kritik süredir.
Sigortacının tazminat ödeme borcu hasarın sigortacıya bildirilmesinden sonra (ihbarından) her durumda itibaren 45 gündür.
Kasko şirketi ödenecek parayla ilgili değerlendirmesini hasar ihbarından sonraki üç ay içinde bitirmemiş ise sigortacı tarafların mutabakatı veya anlaşmazlık hâlinde mahkemece yaptırılacak ön ekspertiz sonucuna göre süratle tespit edilecek paranın en az yüzde ellisini avans olarak öder.
Kasko tek taraflı hasar beyanı
Bir başka araç ya da kişinin karışmadığı şekilde sadece sizin aracınızda hasar varsa sigortacıya tek taraflı hasar beyanı yapmalısınız. Bunun için sigortacınızı arayın, çünkü sigortacılar arasında bu konuda farklı süreçler olabilmektedir.
Kasko karşı tarafı öder mi?
Kasko, kaskolu aracın kendi hasarını öder. Ancak bu durumun iki istisnası vardır. Bu istisnai kasko durumlarında kasko sigortası karşı tarafı da öder:
- ihtiyari mali mesuliyet denen ilave bir sigortayı kaskoyla birlikte aldıysanız karşı tarafın hasarını da öder. Ancak kisaca İMM denilen bu ilave sigorta, zorunlu trafik sigortasından sonra çalışır. Yani önce trafik sigortasından karşı tarafa ödeme yapılır, eğer bu ödeme hasarı karşılamaya yetmezse ihtiyari mali mesuliyet kalan zararı öder.
- Kaskoya ilave edilebilecek ve karşı tarafın hasarını ödeyen ilave bir diğer sigorta ise manevi tazminat sigortasıdır. Karşı taraf manevi tazminat davası açarsa, trafik sigortası bu konuda ödeme yapmaz, çünkü kapsamında değildir. Eğer kaskonuzda manevi tazminat ekliyse kaskodan ödenir. Kaskonuzda manevi tazminat sigortası yoksa ve manevi tazminata mahkemece karar verilirse bu tazminatı karşı tarafa cebinizden ödemeniz gerekir.
Kaskodan başka nasıl yararlanılır?
Kaskodan para alma dışında başka yararlanma yöntemleri de vardır. Kaskoyla birlikte mini onarım (göcük, çizik gibi kaporta onarımı ya da tampon tamiri gibi), araç temizletme gibi üzere çeşitli asistans (destek) hizmetleri de sunulabilir. Kaskonuzu yaptırırken bunları sigortacınıza sorarak öğrenin lütfen. Böylece kaskodan hasar ödemesi almanın dışında da yararlanabilirsiniz.
Çalınan araç kasko ödemesi
Eğer aracınız çalındı ise sigorta şirketinin yanı sıra polise de haber vermelisiniz. Araç çalınması durumunda aracın çalınma günündeki piyasa değeri ödenir.
Güncelleme tarihi: 3 Ocak 2021.