Altın bankacılığı ve altın hesabı nedir?

Altın bankacılığı ve altın hesabı nedir?

Eskiden altın yatırımı denilince akla sadece kuyumcular gelirdi. Ancak son yıllarda altın bankacılığı başladı. Bankalardan gram altın alabilir ve aldığınız bu altınları bankada faizli ya da faizsiz hesaplarda saklayabilirsiniz. Altın bankacılığı ve altın hesabı nedir ile ilgili güncel ve yararlı bilgileri altın uzmanlarımız sizin için özetledi.

Altın bankacılığı nedir?

Gram olarak altın almak, satmak, faizli ya da faizsiz olarak yani vadeli ya da vadesiz altın mevduat hesapları açmak gibi altın işlemlerini yapmaya altın bankacılığı denir.

Altın hesabı nedir?

Altın hesabı ne demek? Altın hesabı ile bankalardan aldığınız gram altınları bankada tutabilirsiniz. Ama bankadan kasa kiralamak gibi altınarı fiziken tutmazsınız. Satın aldığınız ya da sattığınız altınlara dair işlemler banka hesaplarında tutulur.

Altın bankacılığı ile aldığınız gram altınları faize koymazsanız buna vadesiz altın hesabı denir.

Eğer altınlarınız tıpkı bankaya yatırdığınız paralar gibi faiz getirsin isterseniz vadeli altın hesabı denen faiz veren altın hesabına yatırabilirsiniz.

Altın hesabı ne işe yarar?

Neden altın hesabı derseniz kuyumcudan altın almaya kıyasla altın bankacılığı bazı avantajlar sunar:

  • Altını fiziken saklamadığınız için çalındı çalınmadı hırsızlık gibi dertleriniz olmaz.
  • Banka şubesine bile gitmeden evden ya da oturduğunuz herhangi bir yerden internet şubesi üzerinden 7 gün 24 saat zahmetsizce altın alıp satabilirsiniz.
  • Vadeli altın hesabı açarak altınlarınız boşta duracağına size faiz getirir.
  • Bankadaki altın hesaplarınız 150 bin liraya kadar Devlet garantisi koruması altındadır.

Altın hesabının dezavantajları

Altın hesabının avantajları böyle… Peki altın hesabının zararları var mı?

  • Kuyumculardan alacağınız altında altın satın alma vergisi yok. Ancak banka altın işlemlerinde binde 2 vergi vardır.
  • Altını fiziken saklamak istiyorsanız, altın bankacılığı buna direkt imkan tanımaz.
  • Ayrıca altın bankacılığı ile bilezik, kolye gibi ziynet altını satın alamazsınız. Ancak ziynet altınlarınızı altın günleri ile bankaya verip, hesabınızda gram altın olarak tutabilirsiniz.
  • 22 Mayıs 2020’den itibaren yeni bir altın bankacılığı kuralı geldi. Bankadan 100 gram ve üstü altın aldığınızda, altın hesabınıza 1 gün sonra geçer.

Altın hesabı kaç ayar olur?

Altın bankacılığındaki gram altın, genellikle 995/1.000 saflık değerinde 24 ayar altındır. Bankanızdan bunu sorup, öğrenebilirsiniz.

Peki altın saflık 995 ne demek? Bu ifade, altın tüzde 99,5 oranında altın içermektedir. Piyasadaki 24 ayar altınlar 995 ve 999 saflıkta satılır. 18 ayar altında %75 oranında, 14 ayar altında ise %58,3 oranında saf altın var demektir.

Altın hesabı kaç yaşında açılır?

Kendi adınıza altın hesabı açmak için en az 18 yaşında olmak gerekir.

Az sayıda banka 18 yaşından küçükler için altın hesabı açıyor. Halk Bank “büyüyen çocuk hesabı” ve KuvetTürk “birikimli katılma hesabı” bu tür örneklerden.

Eğer çocuğunuz ya da torununuz gibi küçükler için altın hesabı açtırmak istiyorsanız, hesabı kendi adınıza açıp ileride ona da devredebilirsiniz.

 

Merkez Bankası altın fiyatları arşivinden Cumhuriyet altını, Reşat altını, külçe altın ve ons altın fiyatlarını tarihsel olarak bulabilirsiniz.

Altın yatırımı nasıl yapılmalı yazımızdan, altınla ilgili işe yarar ve güncel bilgileri okuyabilirsiniz.

Güncelleme tarihi: 2 Ekim 2020.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed