Dolar yatırımı nedir? Daha da önemlisi dolar, euro (döviz) yatırımı nasıl yapılır? Geçmiş dolar fiyatları ve yıllar içinde dolar ne kadar kazandırdı analizlerini yaptık. Bakalım dolara yatırım yapılmalı mı, dolar yatırımı kârlı mı? İşte dolar yatırım yorumları:
Yazı İçeriği
- Dolar yatırım aracı mıdır?
- Dolar yatırımı mantıklı mı?
- Dolar yatırımı nasıl yapılır?
- Dolar almak riskli mi?
- Dolar alırken vergi ne kadar?
- Dolar neye göre yükselir ya da düşer?
- Ne zaman dolar alınır?
- Dolar eskiden ne kadardı?
- Nominal efektif döviz kuru nedir?
- Reel efektif döviz kuru nedir?
- Dolar mı mevduat faizi mi 2020?
- Yatırım dolar mı euro mu?
- Yatırım dolar mı altın mı?
Dolar yatırım aracı mıdır?
Dolar yatırım olur mu? Dolar yatırım aracı değil diyenlere inamayın. 🙂 Dolar size iki türlü getiri sağlayabilecek bir yatırım aracıdır:
1) Dolar kurunun artması: Dolar kuru yükseldikçe, paranız TL cinsinden değer kazanmış olur.
2) Dolardan faiz kazanmak: Dolar almak ayrıca faiz kazancı da sağlayabilir. Doları faize yatırmak için iki temel yol vardır: a) bankada dolar mevduat hesabı açmak, b) eurobond denilen dolar ya da euro üzerinden faiz veren devlet tahvili almak.
Dolar yatırımı mantıklı mı?
Dolar yatırımı hakkında herkesin yorum yaptığı bir konu. Dolar yorumu bu kadar konuşulsa da dolar yatırımının mantıklı olup olmadığı tamamen size bağlı.
Doların fiyatındaki genel artışın en azından enflasyona karşı koruma sağlayacağı düşünülür. Ancak zaman zaman dolardaki artış enflasyonun gerisinde kalabilir. Eğer doların değerinin artacağını düşünüyorsanız ya da ileride dolarla ödemeleriniz olacaksa dolar yatırımı daha mantıklı olabilir.
Dolar yatırımı nasıl yapılır?
Bir döviz bürosundan ya da bankadan rahatlıkla dolar alabilirsiniz. Doları elinizde tutabileceğiniz gibi dolar yatırımınızı daha da değerlendirmek için dolarınızı bankaya faize yatırabilirsiniz. Ama her bankanın dolara vereceği faiz oranı değişebilir. Bu nedenle tıpkı lira da olduğu gibi bankaların dolar faizi ne kadar diye farklı bankalara sormalısınız.
Dolar almak riskli mi?
Evet, çünkü bugün aldığınız doların yarın kaç lira olacağı bilinmez. Dolar fiyatı TL karşısında düşebilir de yükselebilir de.
Dolar alırken vergi ne kadar?
Dolar alırken vergi kesiliyor mu sorusunun yanıtı evet. Üstelik hem alırken, hem de satarken vergi ödeniyor. İşte detayla, dolar yatırımı yapmak iyi güzel ama karşınıza iki farklı dolar vergisi çıkabilir.
Dolar vergisi nedir? 29 Eylül 2020 tarihli kararla dolar alım vergisi düşürüldü. Artık bankalardan ya da döviz bürolarından dolar ya da başka yabancı paraları alıp satarken yüzde 1 yerine binde 2 vergi ödeniyor.
Dolar vergisi hesaplama örneği: Misal bin liralık dolar alıyorsanız 2 lira vergi ödersiniz. Ya da şöyle de dolar vergisi hesaplayabilirsiniz; 100 dolar alıyorsanız bunun 0.2 dolar karşılığı TL’yi dolar vergisi olarak ödersiniz.
Dolar vergisi, sadece doları alırken ile sınırlı değil. Eğer paranızı dolar olarak banka faizine yatırırsanız, bir dolar vergisi daha ödersiniz. Dolarınızı bir yıl dahil bir yıla kadar vadeli hesapla bankaya yatırırsanız yüzde 20 vergi kesilir. Vade yani paranın yatırılacağı dönem bir yılı aşarsa vergi düşer, yüzde 18 vergi kesilir.
Döviz alım satım vergilendirmesi detayı için Gelir İdaresi Başkanlığı açıklmasına bakabilirsiniz.
Dolar neye göre yükselir ya da düşer?
Dolar neye göre artar veya azalır derseniz doların fiyatını artıran (ya da düşüren) pek çok neden olabilir. Ama en basit haliyle dolara olan talep artarsa fiyatı da artar.
Yani ne kadar çok insan ya da şirket lira verip dolar almak isterse dolar fiyatı da o kadar yükselir. Aşağıdaki durumlarda genel olarak doların fiyatının yükselmesi beklenir:
- Politik belirsizlik.
- Ekonomik kriz.
- Türkiye’deki şirketlerin ve devletin dolar üzerinden borç ödemesinin çok olması.
- Amerikan ekonomisinin güçlü pozisyonda olması.
- Amerika’da faizlerin yükselmesi.
Altın yükselmeye devam eder mi yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Ne zaman dolar alınır?
Küçük yatırımcı için yanıt bulması en zor sorulardan biri “dolar kaçtan alınır?”.
Ekonominin genel gidişatını takip edin. Eğer Türkiye’nin yurtdışına sattığı mallar artıyorsa, turizm geliri çoksa, Merkez Bankası’nda dolar çoksa, Türkiye’deki şirketlerin dolar borcu azsa; doların fiyatı da düşük olacaktır. Bu, dolar yatırımı için iyi bir zamanlama olabilir.
Ancak tekrar anımsatalım bireysel yatırımcı için bu gelişmeleri her zaman takip etmek kolay değil. Bu nedenle eğer dolar yatırımı yapmak istiyorsanız topluca dolar almak yerine bunu zamana yayın. Böylece ortalama dolar maliyetinizi düşürürsünüz.
Dolar eskiden ne kadardı?
Dolar dahil tüm yabancı paraların 1950’den günümüze ne kadar olduklarını Merkez Bankası’ndan bakabilirsiniz: doların eski fiyatları.
Nominal efektif döviz kuru nedir?
Liranın farklı yabancı para birimleri karşısındaki ortalama değerini gösteren sepet kur hesaplamasına nominal efektif döviz kuru denir.
Reel efektif döviz kuru nedir?
Dolar dahil liranın yabancı paralar karşısında ne kadar değerli olduğunu gösteren güzel bir gösterge var: reel efektif döviz kuru.
Bu kuru Merkez Bankası hesaplar. Reel efektif döviz kuru hesabı yapılırken Türkiye’nin mal alıp sattığı büyük ülkelerin para birimleri karşısında liranın değeri bulunurken enflasyon ve işgücü maliyetleri düzeltilir.
Diğer bir deyişle nominal efektif döviz kurunun fiyat ve maliyetlerinden arındırılmış halidir.
20 yıllık dolar grafiği:

Peki reel efektif döviz kuru nasıl yorumlanır? Merkez Bankası reel efektif döviz kurunu Tüfe, üfe ve iş gücü maliyeti üzerinden üç şekilde hesaplar. Piyasada genellikle ilki yani tüfe bazlı reel efektör döviz kuru takip edilir.
Yukarıdaki dolar grafiğinde 1994’den günümüze reel efektif döviz kurunun değişimini görebilirsiniz (kaynak: Merkez Bankası).
Reel efektif döviz kurundaki artış liranın reel olarak değer kazandığını gösterir. Eğer reel efektif döviz kuru düştüyse bu da liranın reel olarak değer kaybettiğini gösterir. Reel efektif döviz kurun 100’ün üstündeyse, lira aşırı değerli olarka yorumlanabilir. 2020 itibarıyla reel efektif döviz kurundaki düşük seyir, liranın başta dolar olmak üzere yabancı para birimleri karşısında değerinin düşük olduğunu gösteriyor.
1996’dan bugüne yatırım araçlarının getirilerini incelediğimizde, altın 5 yıl en çok kazandıran yatırım aracı olmuş. 2 yıl ise en çok kaybettiren yatırım olmuş.
Dolar mı mevduat faizi mi 2020?
Parasını değerlendirmek isteyen vatandaş için klasik sorulardan biridir: acaba dolar mı almalı yoksa parayı bankaya faize mi koymalı. Bu sorunun yanıtını vermek kolay değil. Yanıt, paranızı bankada vadeli mevduata koyduğunuzda vade sonunda doların fiyatının ne olacağına bağlı.
Banka faiziyle ilgili tüm bilgilere banka faizi rehberimizden ulaşabilirsiniz.
Yatırım dolar mı euro mu?
Döviz yatırımı yapacaksanız önünüzde iki temel alternatif var: dolar yatırımı ve euro yatırımı. Zaman zaman dolar, bazen de euro diğerine karşı güçlenir. Hangisi daha güçlüyse, TL karşısında değeri daha yüksek olur.
Amerika’da ekonomik ya da siyasi problemler varsa ya da Amerika’da faiz oranları çok düşük olursa Amerikan dolarının değeri dünya genelinde düşer. Aynı şey Euro için de geçerli. Bu yüzden Amerika ve Avupa’daki ekonomik ve siyasi dengeleri takip etmek gerekir.
Tarihsel olarak dolar yatırımı genellikel euro yatırımından çok kazandırmıştır.
Yatırım dolar mı altın mı?
Bir başka zor yatırım kararı “dolar mı altın mı almalı?”. Türkiye, altın ithal eden yani yurtdışından altın satın alan bir ülke. Bu altınlar da dolarla alındığından, dolar fiyatı artınca otomatik olarak altın da yükselir. Bu nedenle, altın dolardaki artışla birlikte yükselir.
Ayrıca dünya genelinde ekonomik kriz, belirsizlik dönemlerinde dolar değer kaybederken altının değeri genellikle artar.
Ancak doların altına kıyasla önemli bir avantajı daha çok faiz kazandırmasıdır. Son yıllarda vadeli altın hesapları açılmaya başladı. Fakat bunların faiz oranları dolar mevduat ya da dolar bazlı eurobond’lara göre çok düşüktür.
Altın yatırımı hakkında en pratik ve güncel bilgiler.
Güncelleme tarihi: 2 Ekim 2020.