1999 depremlerinden sonra Ülkemiz maalesef bir kez daha depremin yıkıcı etkisini yaşadı. Milletçe başımız sağ olsun. Evde deprem çantası hazırlama konusunda hem yabancı hem yerli, önemli deprem kaynaklarından derlediğimiz bir yazı hazırladık. Ev yapımı deprem çantası hazırlarken nelere dikkat etmeli? İyi bir deprem çantasının içinde hangi malzemeler mutlaka olmalı:
Yazı İçeriği
Deprem çantası hazırlama
El yapımı deprem çantası hazırlayabileceğin gibi; Akut deprem çantası, Kızılay deprem çantası gibi hazır deprem çantalarını da satın alabilirsin. Ancak her şeyin olduğu gibi deprem çantası fiyatları da son dönemde oldukça arttı. Öyle ki AFAD tarafından listelenen temel ihtiyaçlar gözetilerek hazırlanacak AFAD deprem çantasının maliyeti bile Ağustos 2022 rakamları ile bin 500 lira civarında.
Ev yapımı deprem çantası hazırlamanın avantajları
- İçeriğini kendi istek ve ihtiyaçlarına göre azaltıp, artırabilirsin.
- Bütçene daha uygun hale getirebilirsin.
Deprem çantasında neler olmalı
Ev yapımı deprem çantası hazırlamaya karar verdin. Deprem çantası ekşi diye bilgi peşinde koşma. Deprem çantasında neler olur, en iyi ve uygun maliyetli deprem çantası nasıl hazırlanır:
- Yiyecek: Raf ömrü uzun, kolayca bozulmayacak ve doyurucu yiyecekler içeren konserveler. İdareli yenildiğinde 3 gün seni hayatta tutmaya yetecek kadar.
- Su: Deprem çantası içinde saklaması konserve yiyeceklere göre daha zor olsa da su, deprem anında hayati öneme sahip olabilir. En az bir buçuk litre su için çantanda yer ayırmaya çalış. İmkanın varsa daha fazla su her zaman işe yarar.
- Telefon şarj cihazı ve güç ünitesi (power bank): Telefon deprem sırasında da vazgeçilmez olduğu için şarj etmeye yönelik aletler elzem.
- El feneri: Telefonların fener özellikleri giderek daha iyi hale gelmiş olsa da, telefonun çok değerli şarjını tüketmemek adına küçük de olsa bir el feneri işe yarar. El kranklı yani elinizle bastırarak pilsiz çalışabilen bir model, az ışık verecek olmakla birlikte seni pil takibi derdinden kurtarabilir.
- İlk yardım çantası
- Nakit para: Az miktarda ve küçük paralardan bir miktar nakit para.
- Battaniye: Deprem çantası için battaniye özellikle soğuk bölgeler için hayati deprem çantası malzemelerindendir. Polar gibi ısıtma yeteneği yüksek, ıslandığında hızla kuruyabilecek bir battaniye.
- Kıyafet: Soğuk havalarda seni sıcak tutacak bir kaç parça kıyafet.
- Düdük
- Maske
- Dezenfektan veya kolonya
- Çok amaçlı çakı
- Kürek: Katlanabilir, çantada çok yer kaplamayacak ama dayanıklı bir kürek.
- Hijyenik ped & çocuk bezi: Pedin yanı sıra bebekli aileler mutlaka çocuk bezini de deprem çantasına eklemeli. Bebek deprem çantası hazırlarken, hazır mama, biberon, yedek iç çamaşırları gibi bebeklere özel ihtiyaç maddeleri ayrıca mutlaka konmalı.
İyi deprem çantasının özellikleri
Deprem çantasına neler konur kadar önemli bir konuda deprem çantasının kendisi nasıl olmalı:
- Deprem ya da başka acil bir durumda rahatlıkla taşıyabileceğiniz boyutta olmalı.
- Su geçirmemeli.
- Dikkat çekecek parlak turuncu, kırmızı gibi bir renkte olmalı.
- İç bölümleri çok, pratik bir çanta olursa hazırlaması da gerektiğinde kullanması da kolay olur.
- Çabuk yıpranmayacak, kaliteli ve dayanıklı malzemeden olmalı.
Deprem çantası eşya listesi örnekleri
Bu yazıyı hazırlarken önde gelen Türk ve yabancı çeşitli deprem veya acil durum otoritelerinin deprem çantası çalışmalarını araştırdık. Deprem çantasında bulunması gereken malzemeler nelerdir konusuna farklı kaynakların yorumları:
- AFAD deprem çantası nasıl hazırlanır listesi
- AKUT acil durum çantası listesi
- British Columbia al-götür acil durum çantası hazırlama rehberi
- Resillience Forum acil durum çantası listesi
- ABD deprem çantası rehberi
- Kanada acil durumu seti listesi
Kaç tane deprem çantası lazım?
Eğer imkanın varsa ailendeki her kişi için bir deprem çantasını hazır etmekte fayda var.
Ayrıca, evin yanı sıra işyeri ve arabada bulunmak üzere fazladan bir deprem çantası hazırlamak da ani bir durumda yaşam şansını artırabilir.
Deprem çantası eşyaları içinde bozulabilecek, raf ömrü olan yiyecek, su, ilaç, pil, batarya gibi malzemeleri ara ara kontrol edip; yenileriyle değiştirmek çok önemli. Bunun en pratik yolu, çantanın görünür yerine bu malzemelerin son kullanma tarihlerini bir liste olarak asmak/yapıştırmak olabilir.
Depremle ilgili diğer bir önemli başlık olan zorunlu deprem sigortası (DASK) hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler rehberimize de göz atmanı tavsiye ederiz.
Son bir not olarak; deprem çantası bulundurmanın önemi arttıkça deprem çantası MEB müfredatında ödev olarak verilmeye başlandı. Deprem çantası nasıl çizilir konusunda yazımız ve görselin öğrencilere faydalı olmasını ümit ediyoruz.